Crema de fata si cea de maini fac parte din rutina noastra zilnica. Te-ai întrebat vreodată de ce există o
distincție între cele doua și daca pot fi folosite cremele de mâini pentru hidratarea, hrănirea sau
protejarea pielii feței și invers? Să descoperim împreună raspunsul la această intrebare.

De ce nu folosim crema de mani si pentru fata?
Previous slide
Next slide

Chiar dacă pielea are în general aceeași structură pe întreaga suprafață a corpului (formată din epidermă, dermă și grăsime subcutanată) totuși, fiecare zona a corpului are propriile sale caracteristici: grosimea fiecărui strat al pielii difera, precum și numărul de glande sebacee și sudoripare. De aceea produsele de îngrijire sunt concepute pentru a fi aplicate pe o anumită zonă a corpului.

Pielea mâinilor este mai aspră, mai groasă și mai uscată, deoarece în fiecare zi este expusă la mai multi factori externi decat pielea fetei. S-a estimat că ne spălăm pe mâini de aproximativ 15 ori în fiecare zi, în timp ce pe fata ne spălăm de regula doar dimineața și seara. Pielea mâinilor este mai probabil să fie expusă la temperaturi ridicate sau scăzute, precum și la atingere și interacțiune mecanică cu multe obiecte în timpul zilei. In plus, aceasta este expusă si la diverși agenți tensioactivi cum ar fi detergentii de vase. Acestia sunt capabili să afecteze filmul hidrolipidic de la suprafața pielii, reducând astfel funcțiile sale protectoare și de barieră. Astfel, datorită caracteristicilor anatomice și fiziologice, pielea mâinilor are nevoie de hrănire intensivă, protecție și hidratare.

 

Cremelor de ingrijire sunt realizate din foarte multe ingrediente chimice, în medie, un produs tipic conține 15 până la 50 de astfel de ingrediente per compoziție. 

Cu toate acestea, se pot distinge principalele componente ale tuturor produselor cosmetice. 

În primul rând, este apa. Aceasta este baza pentru aproape toate produsele de îngrijire a pielii (creme, loțiuni, toner, demachiante). Produsele dermato-cosmetice precum Vichy, Aven, La Roche-Posay conțin apă termală de izvor, care în plus hidratează, catifelează și calmează pielea iritată. Deoarece multe produse de îngrijire a pielii sunt emulsii ulei-în-apă sau apă-în-ulei, adică contin particule de ulei și apă, emulgatorii din compoziție stabilizează produsul, facilitând crearea unui produs omogen, cu un textură uniformă. 

Pentru a conferi produsului o consistență optimă, sunt incluși diverși agenți de îngroșare (lipidici, naturali, minerali și sintetici). 

O componentă indispensabilă este reprezentată de conservanți, care protejează și previn creșterea microorganismelor în produsul cosmetic și prelungesc durata de valabilitate a produsului. Pentru a hidrata pielea, produsele conțin emolienți (naturali și sintetici) – vaselina, lanolină, glicerină, uleiuri, ceară, dimeticonă. 

Alte substanțe mai pot fi adăugate pentru a conferi un miros plăcut. 

De obicei, cremele pentru mâini și față conțin aceleași ingrediente. Singura diferență este reprezentată de concentratia acestora. 

Concentrația de componente precum ceara, uleiurile, agenții ocluzivi din cremele de mâini este mult mai mare, deoarece acestea sunt concepute pentru a proteja pielea de efectele dăunătoare ale temperaturilor scăzute sau ale detergenților. 

Componentele enumerate mai sus au un efect comedogenic, adică pot contribui la formarea acneei si datorită particularităților sale, pielea mâinilor nu este predispusă la acnee. 

Cremele de mâini folosite pe față se vor simți mai grele și pot contribui la obtinerea unui ten gras si la apariția acneei sau apunctelor negre. În plus, pielea feței este mai sensibilă, prin urmare utilizarea cremelor în alte scopuri poate provoca iritații sau apariția reacțiilor alergice. 

Cremele de față, pe de altă parte, au o textură mai ușoară și nu provoacă acnee sau pori înfundați. 

Prin urmare, este important să folosiți produsele de îngrijire conform etichetei lor pentru a evita efectele nedorite.